Master Class: Dr. Doğa M. Kürkçüoğlu – Kuantum Teknolojilerinde ve Kuantum Hesaplamada Yeni Gelişmeler

9 Eylül 2023 - 15 Eylül 2023
KHAS Cibali Kampüsü

Kadir Has Üniversitesi ve Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı (Fermilab), 9-15 Eylül 2023 tarihleri arasında yoğun programlı bir MasterClass dersi hazırladı. Kuantum hesaplamanın ve kuantum programlamanın temellerini göstermeyi amaçlayan bu MasterClass’ın sonunda, kuantum işleme ünitesi (qpu) üzerine algoritma çalıştıracak duruma gelmeniz hedefleniyor.

FermiLab’dan Dr. Doğa M. Kürkçüoğlu’nun vereceği eğitimde ayrıca Fermilab-NASA bilimcileri ile video görüşmeleri yapılacak ve Fermilab’daki bazı deneysel merkezlerle video aracılığıyla sanal gezi düzenlenecek.

Ana başlıklar:

1. Kuantum bilgisayarlar nedir, şu anda hangi teknolojiler mevcut?
  2. Kuantum hesaplamaya giriş
  3. Qubit konsepti, Bloch küresi
  4. Kuantum Dolaşıklık
  5. Kuantum Kapılar
  6. Deutsch Jozsa Algoritması
  7. Kuantum Fourier Dönüşümü

9 Eylül Cumartesi–15 Eylül Cuma boyunca 10:00-16:00 saatleri arasında yüz yüze düzenlenecek eğitimin bazı günlerinde 19:00-21:00 arasında da FermiLab’dan Zoom ile görüşmeler yapılacak.

Eğitime, üniversite öğrencileri, öğretim üyeleri ve farklı sektörlerden çalışanlar ile KHAS Lise Yaz ve Kış Okullarında Üstün Başarılı olmuş lise öğrencileri başvurabilir.

Ders Türkçedir! Kısıtlı kontenjana sahip eğitimin ücreti 4000 TL’dir. Başarılı ve Üstün Başarılı katılımcılara Türkçe ve İngilizce sertifika verilecektir ve dersin sonunda kişiye özel görüşme olacaktır.

Detaylı bilgi için: https://acik-ders.khas.edu.tr/dersler/master-class

Başvurmak için: https://acik-ders.khas.edu.tr/basvuru/master-class

Dr. Doğa Murat Kürkçüoğlu, teorik fizikçidir. Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde Fizik alanında doktora ve Bilgisayar Bilimleri’nde yandal yaptıktan sonra, aynı üniversitede araştırma görevlisi; aynı zamanda Georgia Southern University’de misafir öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda (LANL) P-21 (sonradan MPA-Q olmuştur – Kuantum Teknolojileri) ve XCP-5 (Hesaplamalı Fizik) bölümlerinde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. LANL görevi sonrası FermiLab’da araştırma görevlisi olarak çalışırken Kadrolu Bilimci (Associate Scientist) pozisyonuna terfi etmiştir. Güncel araştırma alanları, kuantum hesaplama, kuantum simülasyon ve kuantum teknolojileridir. Dr. Kürkçüoğlu henüz bir lise öğrencisiyken Lise Yaz Okulumuzda “Faz Geçişleri ve Renormalizasyon Grubu” dersini Üstün Başarı ile tamamlamıştır.

MDBF Seminerleri – Prof. Dr. M. Şeref Akın